The Forest of Dean.

Away Days

 

 



















Away Days - Out of the Forest.




Tretower Court - Upstairs.



This is the upstairs of the West Range in which the re-sited Hall was positioned. The two open doors are, one into the Hall and the other into the Guest's self-contained suite. The roof is interesting as the main space of the upper storey is divided into bays by the roof trusses. Where there is plaster work filling in between the beams this denotes the boundaries of an individual room.




A view of the ornamental carving of the pierced beams in the roof space of the main Hall. The oak screen partition wall beneath separates the Main Hall from the Guests Suite where the picture was taken from. You can just see the bowed shape of the next ornamental beam in the Hall itself. Elegantly bowed but purposely so to take the great weight of that part of the roof.


Along the length of the upper storey of the Northern range were various private apartments which were created by partitioning beneath the structural roof beams. This picture shows some of the various roof beams that served that purpose although, today, the upstairs area has been rationalised into one large space. Where the vertical spaces between the roof beams are infilled with plaster mark where partitions would have continued down to the floor making an individual room.




Here you can distinctly see the vertical groove and the horizontal channel cut under the overhead beam into which the room partition was slotted. Effectively load bearing as the partitions were made of really solid beams with 1-½ inch oak panels inset into the partitions.


And here, every modern comfort for its' day, a really large fireplace in this room. Talking of modern comforts, there were a surprising number of lavatories in the manor. Embedded into the walls, about three or four to a floor, were small chambers or cells about 3 feet wide and about 5 feet or so long with a built in stone bench accommodating a foul compartment that drained away downwards.




The ornamentally carved, but still very secure, doorway along with its solid oak and iron-studded door into one of the private apartments.



A solid stone Walk or passageway leads along the length of the eastern side of the square that comprises the Court or Manor house, on the face that is adjacent to the road. The road-side wall is pierced with openings that are framed as though they are windows to rooms inside. An architect's trick to imply more rooms than there actually were.




However, the view from the balcony that ran along the inner wall of the Northern range of the Manor, overlooking the courtyard, truly shows the rather magnificent range of windows that were installed into the Manor house once the times became more peaceful.



 
Go Home.
>